X

eSystem餐饮服务软件已经有中文版!

eSystem餐饮服务软件总按最新需求调整,所以从现在开始可以用我们软件的中文版
很多中国餐厅的问题是语言差役,前台、厨房以及客人之间的沟通。
我们软件除了英语和德语,现在已经可以用中文版本。
软件依然是匈牙利语的,这样方便话我们前台员的工作,但给厨房的信息,以及收据可以用中文。
外语管理是我们软件的核心部分,不收任何相关的费用

如果您对我们产品有兴趣,随时联系我们:

Ódor Gabriella
06704135447
or
CONTACT ME!
HIBABEJELENTÉS

eSystem a pontos elszámolás szakértője!

+36/30 834-6933
+36/70 413-5447

 

Napjaink rohanó világában egyre kevesebb figyelmet szentelnek az emberek a megfelelő illem betartására. Azonban ha valaki emiatt nem megfelelően viselkedik, bizony összesúgnak a háta mögött. Ezért is fontos, hogy alapvető tudással rendelkezzünk, ezzel elkerülve a megbélyegzést. A hölgyeket előre engedjük, lesegítjük a kabátjukat, mindig pontosan érkezünk a megbeszélésekre, de mi a helyzet az étkezéssel és az italfogyasztással? Az italokat hogyan kortyolgassuk, a különböző ételekhez mit rendeljünk, és az egyes alkalmakkor mit illik fogyasztani? Hogyan kell illedelmesen viselkedni, és a fogásokat elfogyasztani a terített asztalnál? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!

Ital etikett

 

Annyit természetesen mindenki tud, hogy Magyarországon sörrel nem illik koccintani, ugyanis Haynau osztrák hadvezér az aradi vértanúk kivégzését ily módon köszöntötte. És talán az sem meglepő tény, hogy Franciaországban és Olaszországban is a bort szinte bűn vízzel felönteni, fröccsöt inni. Viszont ezeken kívül más, kevésbé elterjedt szabályok érvényesek az italfogyasztásra:
 

  • A pezsgős poharat szinte teljesen alul kell fogni, hogy a kéz melegétől ne melegedjen fel
  • A sörös poharat mindig tenyérrel fogjuk, kivéve a korsót, amit kizárólag a fülénél kell tartani
  • Nők csak akkor töltenek ki italt, ha nincs férfi a társaságban, egyébként a férfiak töltenek
  • Az ital töltéséhez nem illik felemelni a poharat az asztalról
  • Sörre nem illik rátölteni, azonban bornál igen, és egy keveset mindig hagyjunk a pohár alján
  • A koccintást a nőknek kell kezdeményezniük
  • Koccintás során mindig nézzünk az illető szemébe
  • Illetlenségnek számít az italok kortyolása közben a kisujj eltartása a pohártól


Az étkezés elején gyakran úgynevezett aperitifet szolgálnak fel étvágygerjesztőként, a magyaroknál ilyen a pálinka, de ez lehet egy pohár száraz fehérbor, száraz vermut, valamilyen koktél vagy üdítőital, ásványvíz. Az édes likőrök nem tartoznak ide, ezért tiltólistás ilyet rendelni. Természetesen az sem mindegy, hogy ezután milyen ételt fogyasztunk: az előételhez és a fehér húsokhoz fehérbort rendeljünk, a nehezebb főfogásokhoz, vörös húshoz vörösbort, a rozé pedig minden ételhez megy. Ha azonban sört kérünk az étel mellé, tanácsos amellett maradni, ugyanis a sört nem szokás más italokkal keverni.

Hasonló szabályok érvényesek a különböző alkalmakra is: ünnepnapok alkalmával a régebbi évjáratú borokat szolgáljuk fel, a mindennapi feszültség levezetésére karakteres fehérbort fogyasszunk, üzleti tárgyalásokon pedig a könnyű rozé borok az elegánsak.

Étel etikett
 

A jó modor elengedhetetlen része a helyes étkezés és viselkedés a terített asztalnál. Miután helyet foglaltunk, ügyeljünk arra, hogy könyökünket szorosan az oldalunk mellett tartsuk. Étkezés közben a bal kezet illetlen az ölünkben tartani, ezért tenyérrel lefelé az asztalon pihentessük. Az étkezés során, mielőtt a poharunkból kortyolnánk, előtte meg kell törölnünk az ajkunkat a szalvétával. Az evőeszközök használatára is gondosan ügyelnünk kell:
 

  • Az erőleves kanál a csészében felszolgált levesekhez használjuk. Miután a tésztát, zöldségeket elfogyasztottuk a levesből, a csésze kézbe vehető, és tartalma kiiható
  • A kiskanalat kávéhoz, teához és édességekhez használjuk, míg a pikoló kanalat csak a feketekávéhoz adják
  • Kiskanállal a lágy tojást, rákkoktélt és gyümölcsöket esszük
  • Késsel és villával a húsos előételeket, a hidegtálon felszolgált felvágottakat, sülteket és nagyobb szendvicseket kell enni
  • Illetlen a mártásokat kikanalazni, benne mártogatni
  • Halat csak az arra alkalmas halvillával és halkéssel kell fogyasztani
  • A sülteket illetlen előre felvágni, csak akkora darabot vágjunk le a húsból egyszerre, amekkorát a villánkra tűzdelve megeszünk

Mindezeken kívül pedig a kenyeret két kézzel az asztal fölött törjük el, és falatonként a kezünkkel helyezzük a szánkba.
 

Ha megfogadja jó tanácsainkat, és alkalmazza ezeket az egyszerűen megjegyezhető illemszabályokat, biztosan nem okoz csalódást vendégeinek és társainak.